fbpx

Stræben efter perfektion

Stræben efter perfektion er en hård og ulige kamp. At skulle være fejlfri og levere sit arbejde til UG. Altid være glad og se perfekt ud. Spise rigtigt, træne, være klog, spændende og sød på én og samme tid. Det er sandelig et arbejde!

Hvad er du værd?

Hvis dit selvværd er lavt, vil du ofte have en forstærket tendens til at spejle dig i alle andre, for at måle din egen værdi. Det vil give dig en umiddelbar glæde f.eks. at omgive dig med ting, som i andres øjne har en værdi, fordi dét automatisk tilfører dig værdi. Det giver også en umiddelbar veltilpashed og veltilfredshed at kunne fremvise en flot karriere, fordi dét også tilfører værdi. Det er også vigtigt, at at andre ofte anerkender dig. Anerkendelse kan være at få høje karakterer i skolen eller blive rost for sit gode arbejde. Det er også at  være en del af en vigtig gruppe eller få likes på de sociale medier.

Det perfekte samfund

Stræben efter perfektion, omgiver os i vores samfund, som ofte ikke anerkender fejl og fejltrin. Der er en forventning til, at den lige vej er den rigtige vej. Ingen slinger i valsen. Uden tvivl, er det med til at forstørre tendensen til at stræbe efter perfektion, hvis man vil være socialt accepteret.

Fejler du er du ude

Ubehaget ved at fejle, ikke blive anerkendt og føle sig forkert, er så grundlæggende stort i os mennesker, at det bliver enormt vigtigt at undgå. Sårbarhed bliver dermed farligt og gør ondt. Hvis perfektion er dét krav som stilles for at være ”inde”, så bliver det et spørgsmål om liv og død, for ikke at blive dømt ”ude”.

Anerkend det uperfekte

Bearbejdningen af perfektionisme er samtidig at arbejde med lavt selvværd. Et psykoterapeutisk forløb handler i høj grad om, at du finder ind til dig selv. Arbejdet handler også om, at opdage de uperfekte sider af dig selv. Lære at de må være der og på sigt lære at leve med dem. Det terapeutiske forløb er ikke en metode til at fjerne dine grimme sider og blive en anden helt perfekt udgave af dig selv. Formålet er i stedet at lære, at leve med dig selv som du er.

medmenneske/Majken Brinch Sørensen, psykoterapeut MPF