fbpx

Fortællingen om DIG

Vores liv består af fortællinger, ofte baseret på minder om noget vi har oplevet og erfaringer vi har gjort os. Men ved du hvilke der holder dig fanget i et negativt syn på dig selv?
Mange har måske oplevet, at de er blevet sammenlignet med én af deres forældre; ”Åh, du er din far op ad dage” hvilket er ret uskyldigt. Og det er heller ikke forkert at drage sådan en sammenligning, fordi der helt naturligt kan være lighedspunkter mellem dig og din far, men ordene gør alligevel noget ved os!
For det kan ende med blive en spændetrøje (med mindre, at du selvfølgelig gerne vil ligne din far og måske stræber efter det – men det er en anden snak).
At blive fortalt, og ikke mindst, fortælle dig selv hvem og hvad du er, kan låse dig fast i den overbevisning og derfor blive svær at ændre igen. Der kan måske ligefrem være en forventning fra dine omgivelser om, at du bliver ved med at være den du plejer at være, ligesom du selv kan føle en stor tryghed i at være den samme  – også selvom “den samme” måske ikke føles så godt for dig!
 
Livsfortællinger kan altså have en selvforstærkende effekt – de kan blive en selvopfyldende profeti! De fortællinger du og andre har om dig, ja – de går ofte i opfyldelse.
 
Hvis du f.eks. altid er gået under kælenavnet ”Lille Lars” – så kan det være med til at forme dit selvbillede som “den lille”; det kan være at du føler, at du ikke rigtig bliver taget alvorligt, måske føler du at du ikke rigtig kan sætte dig igennem, måske skal du ”stå på tæer” for at blive set?
Eller hvis du altid har været en ”dygtig pige” – ja, så kan det være dit selvbillede, som du forsøger at leve op til, ligesom du måske kan mærke forventningen fra andre til, at du altid skal være dygtig i skolen, på jobbet osv.
Hvad kan der så ske, hvis du ikke kan leve op til forventningerne fra dig selv og andre – eller hvis du en dag ønsker at bryde fortællingen og i stedet lave en ny? Det kan komme til at virke helt uoverskueligt fordi:
 
-Du vil måske føle dig helt forkert over at “falde igennem” og ikke kunne blive ved med at være den samme
 
-Hele din identitet kan ligge i at være “din fortælling” – og hvis du ikke er den, hvem er du så?
 
-Det kan føles ensomt at ændre sig, fordi du siger farvel til en del af dig selv.
 
-Dine omgivelser kan have meget svært ved at acceptere, at du ønsker at ændre dig – fordi du er også en del af deres fortælling, som virker tryg og forudsigelig for dem.
 
Nogen vil måske kunne genkende det, at de har været nødt til at rejse fra; familien, hjembyen, vennerne for at ”starte på en frisk” og starte en ny fortælling, et nyt selvbillede der passer bedre til den jeg virkelig er indeni. Måske kender du selv én, der forlod alt og kom tilbage mange år senere, og som havde ændret sig så meget, at de ikke var til at kende igen?
Der er ikke forkert, når vi har de her fortællinger om hinanden og os selv. De er med til at skabe forudsigelighed og tryghed i vores liv. Og der kan også være en masse god energi i, at huske sig selv (og hinanden på) på at: “Jeg plejer at være god til….” og “Det her ved jeg du kan klare…” osv.
 
Det vigtige element i fortællingerne er bare, at de helst skal føles rigtige indeni for dig og ikke blive en fastlåst måde at være på, som ikke kan ændre sig i takt med at dit liv ændrer sig. Desværre er der ofte netop en rigiditet i vores selvbillede; det er lidt ligesom den lille trædesti på engen, der bliver trampet mere og mere til, jo flere gange vi går der – altså jo oftere din fortælling bliver sagt, des mere vil den fylde og forme dig.
 
Prøv derfor at lægge mærke til, om du har en tendens til at bruge følgende vendinger om dig selv:
“Jeg er dårlig til at…..”
”Jeg er den som altid….”
”Jeg er sådan én, som aldrig…..”
“Det sker aldrig for mig….” eller “Det sker altid for mig….”
“Jeg kan aldring finde ud af at….”
osv.
Min pointe med ovenstående udsagn er, at de er meget absolutte. Der er ikke megen plads til udvikling eller ændring, men understreger i stedet at: Sådan ér det og sådan bliver det!! Hvilket du sikkert ender med at få ret i, fordi det er jo det du har sagt så mange gange før til andre og dig selv.
 
Hvis du fanger dig selv i at bruge absolutte vendinger til at omtale dig selv, så prøv at bruge en lille omskrivning, der ofte kan gøre en stor forskel:
”Jeg kan blive bedre til at….”
“Jeg har oplevet, at jeg ofte….det vil jeg gerne ændre”
“For tiden arbejder jeg henimod at være mere….”
”I øjeblikket udfordrer jeg min tendens til at…”
”Jeg øver mig på at….”
”Jeg er på vej til at blive mere….”
 
Det kan være du har det bedst med, at sige ordene indeni dig selv – men prøv gerne kræfter med at sige det højt overfor andre. Jeg håber du vil opleve, at din fortælling med tiden, ikke føles så fastlåst men i stedet giver plads til de ændringer, som du ønsker skal ske.
 
Fordi ord kan betyde mere for, hvordan dit liv former sig og hvordan du er, end du tror. Hvis du tvivler på deres kraft, så prøv at se tilbage på hvordan de har formet dig og dit liv frem til nu – både positivt og negativt.
 
Derfor er der god grund til at forvente, at en omskrivning af dine fortællinger også får samme transformerende kraft, jo mere du bruger dem. En sidegevinst kan i øvrigt være, at din nye fortælling bliver forstærket af, at du fortæller den til andre – og de begynder at fortælle den til sig og tilbage til dig igen. Dermed kan en ny selvopfyldende profeti være skabt!
Hvis du selv vil prøve kræfter med din egen fortælling, kan det være en god øvelse, at lave en umiddelbar beskrivelse af dig selv på et stykke papir. Kig på den – hvilken fortælling stå der? Hvilke ord og vendinger beskriver du dig selv med lige nu? Er du tilfreds med dem, eller kan du lege lidt med at omskrive dem til en ny fortælling?
 
Et lille opmærksomhedspunkt til slut: HUSK, at den ene fastlåste fortælling ikke skal overtage den anden – det skal forstås på den måde, at det sprog du bruger om dig selv bør være smidigt og åbent for forandring – lad det afspejle, at du er på en udviklingsrejse og ikke bare er landet i et nyt eventyr med en forudbestemt slutning. Det er smidigheden i dine tanker om dig selv, som ofte er det vigtigste.
Jeg hepper på dig, i dit arbejde med at lave nye fortællinger om dig selv!
De bedste hilsner
medmenneske v/Majken Brinch Sørensen, psykoterapeut MPF